Poliittinen järjestelmämme kriisissä

08.03.2019

Poliittinen järjestelmämme on vähintäänkin kriisissä. Yhteiskunnan ongelmia ei kyetä ratkaisemaan. Hyvä esimerkki on terveydenhoito, jossa pysyviä ja järkeviä muutoksia ei saada aikaan. Tämä hallitus ja sen edeltäjät ovat epäonnistuneet surkeasti. Jos jonkinlainen sote tulee, niin etukäteen vannotaan, että ratkaisu mitätöidään ensitilassa.

Kaikki nykyiset puolueet ovat olleet hämmentämässä soppaa jossain vaiheessa, yhtä huonoin tuloksin. Riippumatta siitä, mitä hallitus-ohjelmassa on sovittu, kaikenlainen pulaaminen ja vatulointi on aloitettu välittömästi. Ei ole merkkiäkään siitä, että puolueet ajaisivat kansakunnan etua, vaan ajetaan korkeintaan oman eturyhmän tavoitteita.

Raadollisimmillaan näyttäisi siltä, että ajetaan pelkästään omaa ja sukulaisten etuja. Mistä johtuu, ettei poliittiseen johtoon nouse henkilöitä, joille kansakunnan menestys olisi tärkein asia? Ovatko politiikan keskeiset henkilöt sitoutuneita taloudellisiin kuppikuntiin tai ryhmiin joiden tavoitteet eivät tunne rajoja tai kansallisvaltioita? Ovatko päättäjät kadottaneet ne kiintopisteet, jotka pitävät yhteiskunnan kasassa? Ei voi millään uskoa, että kaikki politiikkaan osallistuvat olisivat yhtä kelvottomia.

Tämän johdosta voidaan kyseenalaistaa tavat, jolla päättäjät valikoituvat
puoluelaitoksessa. Puoluelaitos nimi ei ole tässä vahingossa. Mitä muuta ne ovat, kuin ummehtuneita, byrokraatisia ja sulkeutuneita puolueyhtiöitä, joissa osassa valta kulkeutuu jo perimällä sisäpiirin keskuudessa. Tämä on johtanut käytäntöön, jossa asiat päätetään jossain muualla, kuin eduskuntaryhmien kokouksissa. Kansanedustajille tuodaan valmiit päätökset siunattavaksi ja niskuroivia uhkaillaan sanktioilla. Kaikki eivät tätä hyväksy ja rakoilemista on nähtävissä.

Meilläkin puoluelaitos voi ajaa itsensä marginaaliin. Esimerkkejä valtapuolueiden romahduksesta Euroopassa
on useita. Useat Euroopan maat jatkavat aivan uudessa poliittisessa kulttuurissa. 

Toivottavasti mätä järjestelmä kuopataan meilläkin. Tätä loppumatonta saamattomuutta ja sumutusta on nähty tarpeeksi.