Kannattaisiko olla huolissaan?

29.12.2018

7.12 julkaistiin Kiinalaisen yhtiön tarjous Amer Sportsista. Tarjoushinta 4,6 miljardia. Näyttäisi niin hyvältä, että voidaan olettaa kaupan syntyvän. Onko asialle syytä hurrata,jos katsotaan kokonaisuutta. 

Pidemmällä aikavälillä tasattuna Kiinan tavaranviennin vaihtotase on satoja miljardeja ylijäämäinen vuositasolla. Kiina on sijoittanut saamaansa ylijäämää ostamalla kaiken mahdollisen tuotannon ja muunkin reaaliomaisuuden eri puolilta maailmaa.

Mistä Kiinalaiset yhtiöt saavat ostoihin tarvittavan rahoituksen? Miten on mahdollista, että kiinalaisen teollisuuden kanssa on mahdoton kilpailla? Mikä on heidän loistavan bisneksensä salaisuus?

On myös hurrattu Pariisin ilmastosopimukselle. Minä en hurraa, en edes taputa. Mielestäni se on huono sopimus mihin poliitikkomme ovat nimensä laittaneet. Sitoudumme yhä tiukempiin päästörajoituksiin. Mutta Kiina ei sitoudu toistaiseksi mihinkään. Kiinan hiilidioksiidi päästöt tulevat kasvamaan vuositasolla 4,7%:tia aiempaan verrattuna. 

Onko tämä reilua? USA:n presidentti Donald Trump katsoi ettei ole ja määräsi Kiinalle tuontitulleja ja irtaantui Pariisin sopimuksesta. Myös EU:lla olisi ollut syytä katsoa nenäänsä pidemmälle. Annammeko kiinalaisten ostaa kaiken reaaliomaisuuden rahoilla, johon he
saavat rahoituksen saastuttavan teollisuuden tuoman kilpailuedun turvin?